Placki z kaszy gryczanej z mozzarellą, musem dyniowym i chorizo

Jeżeli nudzi Was już zwykła gotowana kasza i chcelibyście spróbować czegoś nowego, mamy dla Was propozycję która przy takiej ewentualności może okazać się strzałem w dziesiątkę. Tak jak ostatnio mamy dla Was wersję dla mięsożerców jak i wegetarian. Nawet przy niewielkich umiejętnościach kulinarnych nie powinniście mieć problemów z przyrządzeniem tego dania. Zachęcamy też do właśnej inwencji i eksperymentów ze smakami i dodania czegoś od siebie.

Potrzebujecie:

placki:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 35 g mąki ziemniaczanej/kukurydzianej
  • warzywa do blanszowania (wedle uznania) u nas: rzodkiewka, kalafior romanesco, brukselka
  • 125 g mozzarella
  • około 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

sos:

  • 150 g chorizo
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g dyni
  • 0,5 l bulionu warzywnego/mięsnego
  • sól, pieprz
  • papryka słodka/ostra (opcjonalnie dla wersji wegetariańskiej bez chorizo )
  • imbir

PRZYGOTOWANIE

placki:

  1. kasze zalać szklanką wrzącej wody, powinna być gotowa po około 7-8 min (patrz przepis na opakowaniu)
  2. mozzarelle pokroić w średniej wielkości kostkę
  3. przestudzić gotową kasze, dodać do niej mozzarelle, jajko i mieszając stopniowo dosypywać mąkę do uzyskania odpowiedniej lepkości, tak by dało się uformować placki
  4. rozgrzać olej rzepakowy i nałożyć placuszki na patelnie i smażyć na średnim ogniu przez około 2-3 min na jednej stronie
  5. po wysmażeniu na złocisty kolor placki odsączyć z oleju kładąc na ręczniku kuchennym

sos:

  1. obraną dynie, cebulę i czosnek pokroić w kostkę
  2. obrać i pokroić chorizo w kostkę
  3. pokrojone chorizo smażyć od zimnej patelni tak aby wytopiło się jak najwięcej tłuszczu
  4. po wysmażeniu chorizo zdjąć z patelni tak by pozostał na niej sam tłuszcz
  5. na tłuszczu spod chorizo przesmażyć warzywa
  6. po trochę podlewać podsmażone warzywa bulionem i dusić do miękkości, doprawić solą i pieprzem
  7. następnie warzywa zblendować do uzyskania konsystencji dosyć gęstego sosu (w razie potrzeby rozrzedzić dolewając bulion)
  8. do uzyskanej masy wrzucić wcześniej podsmażone chorizo i zagotować

dodatki: (blanszowane warzywa)

  1. warzywa pozbawić części niejadalnych
  2. kalafiora wyróżyczkować
  3. zagotować 1 l wody, delikatnie osolić i dodać pół łyżeczki cukru
  4. przygotować naczynie z zimną wodą (najlepiej z kostkami lodu)
  5. warzywa gotować około 4 minuty tak by były al dente
  6. po ugotowaniu warzywa wrzucić do zimnej wody na około 1 min
  7. warzywa wyjąć z wody i osuszyć na ręczniku kuchennym
  8. przed podaniem podgrzać na maśle na małym ogniu tak by warzywa się nie smażyły i zachowały chrupkość

WSKAZÓWKI:

  • placki najłatwiej będzie Wam formować przy użyciu okrągłych foremek/ringów bezpośrednio na patelni
  • w opcji wegetariańskiej mus przygotowujemy bez chorizo, zastępując je papryką w proszku, a tłuszcz spod chorizo masłem

Smacznego