Przewodnik Gault&Millau – Kraków 2017

Dla tych ktorzy nie są w temacie tak zwany żółty przewodnik czyli Gault&Millau jest prestiżowym przewodnikiem po świecie gasronomii. Przewodnik ten został założony przez dwóch francuskich krytyków kulinarnych w 1965 r – Henriego Gaulta i Christiana Millau. Restauracje oceniane są w 20 stopniowej skali i od ilości tych punktów zostają odznaczone czapkami kucharskimi od 1-5. Można go porównać do przewodnika Michelin z tym, że Michelin jest bardziej rozpoznawalny i skupia się nie co na innych aspektach kulinarnych. Gault&Millau gości w Polsce dopiero po raz trzeci, w tym roku  zostało wyróżnionych w nim aż 45 Krakowskich restauracji – w stosunku do zeszłego roku przybyło 8 nowych nazw i są to :

Siekana polędwica z majonezem ziołowym i smażonym szpikiem

Średnie ceny:

przystawka: 26 PLN

danie główne: 43 PLN

deser: 19 PLN

PARFAIT GRUSZKOWE, czyli Gruszka karmelizowana, galaretka perry, lody tymiankowe  z crumble maślanym 

Średnie ceny:

przystawka: 31 PLN

danie główne: 70 PLN

deser: 23 PLN

Ravioli z kaczką, orzechami nerkowca i pietruszką

Średnie ceny:

przystawka: 41 PLN

danie główne: 61 PLN

deser: 26 PLN

Gęsie cofit podawane na ciemnym sosie z hałuszkami modrą kapustą na ciepło i pieczonym jabłkiem

Średnie ceny:

przystawka: 16 PLN

danie główne: 33 PLN

deser: 15 PLN

Ganache z foie gras, kruszonka orzechowa na gęsim tłuszczu, sorbet z szarej renety i trawy żubrowej

Średnie ceny:

przystawka: 36 PLN

danie główne: 50 PLN

deser: 26 PLN

Stek z tuńczyka, salsa wasabi z ryżem jaśminowym z sosem yuzu 

Średnie ceny:

przystawka: 27 PLN

danie główne: 42 PLN

deser: 17 PLN

  • Leonardo, – Chef Paweł Fos, 13/20 pkt
    leonard

Stek wołowy (250g) z grillowanymi warzywami i ziemniakami 

Średnie ceny:

przystawka: 31 PLN

danie główne: 65 PLN

deser: 19 PLN

  • Nolio, – Chef Dawid Macheta, 10,5/20 pkt
    nolio2

Pizza Aglio z Mozzarellą di bufala Campana DOP, czosnekiem, ventricina piccante,

peperoncino, pietruszką i oliwą 

Średnie ceny:

przystawka: 17 PLN

danie główne: 27 PLN

deser: 14 PLN

Dorada  w całości z ziemniakami z boczku z chrzanem, sałatką z rukoli, pomidorów, czerwonej cebuli i chrupiącej grzanki

Średnie ceny:

przystawka: 27 PLN

danie główne: 40 PLN

deser: 13 PLN

Największa liczba czapek, bo aż 3 powędrowała do Trzech Rybek i Copernicusa. Wszystkim wyróżnionym gratulujemy!!!

Oto lista pozostałych wyróżnionych restauracji:

27 Porcji, Biała Róża, Bistro 11,  Corleone, Corse, Cyrano de Bergerac, Del Papa, Destino, Ed Red, Edo Fusion, Fab Fusion, Farina, Introligatornia Smaku, Kawaleria Szarża Smaku, Kogel Mogel, La Fontaine, Miodova, Oranżeria, Pimiento, Pod Aniołami, Pod Baranem, Pod Nosem, Pod Różą, Portobelo, Qualita,  Ristorante Amarone, Rzeźnia, Studio Qulinarne,  Unicus, Wentzl,  Zakładka Food & Wine, Zazie Bistro i Zielona Kuchnia.

 

*zdjęcia do postu pochodzą z fanpage’ów restauracji