Zimowy herbaciany booster

No i nadszedł ten okres w roku, kiedy telewizje przepełniają przedwczesne, mega kiczowate, świąteczne spoty reklamowe na zmianę przeplatane z reklamami cudownych leków na przeziębienie i grypę, które to w jeden moment uwolnią Was od lejącego się kataru i bolącego gardła. Może i niektóre z nich zdają egzamin i po ich zażyciu możecie iść spać z tofikiem do domku na drzewie, ale my uważamy, że prócz tego warto też wspomagać kuracje lub zapobiegać chorobie w naturalny i smaczny sposób, dlatego polecamy Wam nasz zimowy dopalacz, który jest naprawdę prosty w przygotowaniu.

Potrzebujecie:

ilość musicie dopasować do potrzeb i wielkości Waszego słoika.

Pomarańcz – jest znakomitym źródłem witaminy C , beta-karotenu i witamin z grupy B. Dzięki związkom bakteriobójczym i przeciwwirusowym wspomagają organizm w walce z grypą czy przeziębieniem.

Cytryna – zawiera witaminę C, która wspiera odporność i łagodzić przebieg infekcji. Posiada też sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne.

Pigwa – bogata jest m. in. w magnez, wapń, potas, żelazo, miedź i fosfor. Owoce pigwy posiadają znacznie więcej witamin z grupy B oraz witaminy C w porównaniu z cytrusami. Zawierają także witaminę A, PP oraz kwas foliowy.
W swoim składzie oprócz wspomnianych witamin i minerałów, zawiera substancje czynne takie jak garbniki, pektyny, które wpływają pozytywnie na wzmocnienie układu odpornościowego. Pigwa świetnie sprawdza się w walce z infekcjami górnych dróg oddechowych. Pestki pigwy również mają wiele właściwości zdrowotnych. Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, zwalczając stany zapalne. Dodatkowo poprawiają procesy trawienne, przyspieszając metabolizm.

Imbir – ma bardzo duże spektrum działania – antybakteryjne, przeciwutleniające, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze. The Journal of Microbiology and Antimicrobials opublikował badanie, które polegało na porównaniu i zestawieniu skuteczność imbiru i antybiotyku na dwóch wybranych patogenicznych bakteriach (Staphylococcus aureus oraz Streptococcus pyogenes). Jakie rezultaty? Okazało się, że imbir posiada znacznie silniejsze właściwości antybakteryjne niż badane antybiotyki.

Miód/cukier – zalecamy Wam użycie większej ilości miodu niż cukru, ponieważ ma on świetne właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do substancji antybiotycznych zawartych w miodzie należą lizozym, inhibina (najwięcej zawierają jej miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe z pasiek położonych powyżej 1000 m n.p.m.) i apidycyna. Miód zaleca się głównie w leczeniu kaszlu, chrypki, zapalenia gardła, suchości w gardle, kataru, dreszczy, podwyższonej temperatury i zapalenia zatok. Warto wspomnieć, że miód hamuje powstawanie próchnicy.

Cynamon – aldehyd cynamonowy (cynamal) ma własności antygrzybicze, antybakteryjne, antypasożytnicze, antymutagenne i antynowotworowe. Jest bardzo bogaty w magnez, żelazo, wapń, błonnik, witaminę C i B1, świetnie udrażnia drogi oddechowe. Cynamon podnosi odporność organizmu i łagodzi stany przemęczenia. Ma także właściwości rozgrzewające, co jak wiemy bardzo pomaga przy chorobach. Oprócz tego kora cynamonowa wspomaga działanie mózgu, a w szczególności pomaga w usuwaniu napięcia nerwowego oraz ubytków pamięci.

Goździki – Wykazują szerokie właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Dzięki własnościom dezynfekującym goździki wzmacniają układ odpornościowy i likwidują infekcje. Pomagają one złagodzić ból gardła, kaszel i udrożnią zatkany nos. Goździki mają właściwości znieczulające i odświeżające, dlatego ich żucie lub ssanie to sprawdzony sposób na ból zęba i nieświeży oddech.

Wanilia – dzięki korzystnym właściwościom wanilii jest ona wykorzystywana jako surowiec do produkcji leków pomagającym przy wyczerpaniu organizmu.  Może być ona także składnikiem antydepresantów. Ponad to przy pomocy wanilii można obniżyć gorączkę, poprawić pracę serca.

domowe sposoby na grype

domowe sposoby na grype

Przygotowanie:

Imbir obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Owoce wyparzyć wrzącą wodą by pozbyć się bakterii i pestycydów, a następnie pokroić w plastry (takie w jakie kroicie cytrynę do herbaty) z pigwy możecie pozbyć się pestek, ale ja tego nie robię ze względu na ich właściwości

domowe sposoby na grype

Owoce i imbir układamy na przemian w słoiczku oddzielając każdy plaster miodem lub cukrem lub ich mieszanką, w międzyczasie dodając goździki, starty cynamon i odrobinę laski wanilii. Kiedy zapełnicie słoik warto ponakłuwać owoce szpikulcem lub nożem tak by puściły więcej soku i odstawić na parę godzin do uzyskania czegoś o konsystencji syropu. Po paru godzinach tak przygotowane plastry owoców i syrop dodajecie do Waszej ulubionej herbaty, przykrywacie się kocem i pokazujecie wielkiego fucka zimie.

naturalne sposoby na grype

Wskazówki

Oczywiście wedle gustu i uznania możecie nie stosować niektórych z wyżej wymienionych składników (oprócz cukru/miodu to dzięki niemu owoce puszczają sok) ale zaproponowana przez nas opcja ma świetne właściwości. W razie gdyby uzyskana ilość syropu była za mała możecie owoce zalać przegotowaną letnią wodą. Możecie również dodać odrobinę spirytusu bądź jakieś nalewki dla lepszego efektu „grzania”.  😉 Pozdrawiamy!

skuteczne naturalne sposoby na grype

 

2 Comments

  1. Joe 5 grudnia 2016 at 19:55

    ta pomarańczA, a nie: ten pomarańcz 😉
    Poza tym – piłabym!

  2. Baksik 5 grudnia 2016 at 23:03

    Super inspiracja. Jutro próbuje coś stworzyć własnego. Dzięki