Nowe restauracje w Krakowie

Uwaga! Powiew świeżości w Krakowskim gastro świecie, oto nowe miejsca w których możemy zaspokoić swój głód:

W październiku w Krakowie otworzyła się sieciowa pizzeria Tutti Santi.

Adres: Zakopiańska 62

Facebook: klik

Menu: Pizze przygotowywane są z specjalnie dobranej mąki, a składniki są sprowadzane prosto z Włoch, całość wypiekana jest w piecu opalanym drewnem. Przykładowo w menu znajdziecie: pizza Abruzja(włoski sos pomidorowy, mozzarella di Bufala D.O.P, Pancetta – boczek dojrzewający, ser owczy ser Pecorino, cebula) duża – 32cm za około 30PLN. Ceny w zależności od wersji pizzy na którą się zdecydujecie wahają się między 20-33PLN, oprócz tego w menu znajdują się sałatki, desery, drinki – całość możecie zobaczyć tutaj klik

tuttisanti kraków

Wraz z otwarciem Galerii Serenada wystartowało kilka gastro miejscówek, my mamy w planach odwiedzić jako pierwszą restaurację Cucina Aperta, jak już sama nazwa sugeruję mamy do czynienia z włoską kuchnią. W dodatku wnętrze zwraca na siebie uwagę- wygląda zacnie.

cucina aperta krakow

Adres:  Aleja Generała Tadeusza Bora-Komorowskiego 41, Galeria Serenada

Facebook: klik

Menu: Za menu odpowiedzialny jest mistrz kuchni włoskiej Nico Atrigna. Znajdziecie tam:

przystawki; w cenach 22-35PLN spróbować możecie Vitello tonnato con zuppa ponzu e sedano, czyli plastry cielęciny w sosie z tuńczyka z zupą ponzu i selerem naciowym (24PLN),

sałatki; w przedziale cenowym 10-21PLN między innymi Insalata con pollo, patate e pomodori, czyli sałatka z kurczakiem, ziemniakami i pomidorami (18PLN),

zupy; każda po 12PLN na przykład Sedano rapa e salsa di nocciole, czyli kremowa zupa z selera z dodatkiem salsy orzechowej,

pierwsze dania; ceny 22-25PLN na przykład Tagliolini burro e salvia con crema di parmigiano, czyli Tagliolini z masłem szałwiowym i parmezanem (24PLN),

drugie dania; w cenach 32-46PLN na przykład Lingua di manzo con zuchinne, patate arrostite e rafano, czyli ozorek wołowy z tagiatelle z cukini, pieczonymi ziemniakami i pianką chrzanową (34PLN),

desery; w cenach 14-19PLN, w tym między innymi Crema alla gianduia con cannoli di pasta filo farciti di crema pasticcera e pinoli e sofficie alle nocciole, czyli krem Gianduja (typowy krem z Piemontu- 1806r na bazie czekolady i orzechów) z rurkami nadziewanymi kremem pistacjowym i orzechowym (19PLN).

cucina aperta krakow menu

Krem Gianduja z rurkami nadziewanymi kremem pistacjowym i aksamitnym kremem orzechowym

Oczywiście sieciówek jak to w galerii handlowej też nie zabraknie. Otwarto Chopstix noodle bar, który jak na tą chwilę zbiera bardzo pochlebne opinie, więc może warto mu dać szansę.

Adres:  Aleja Generała Tadeusza Bora-Komorowskiego 41, Galeria Serenada

Facebook: klik

Menu: Tutaj wybór dania podzielony został na klika kroków, mianowicie:

krok 1– wybór pudełka; małe (16PLN) 350g w tym 1 dodatek, średnie (21PLN) 450g w tym 2 dodatki oraz duże (26PLN) 550g w tym 3 dodatki

krok 2– wybór bazy; makaron (z warzywami) albo ryż (z jajkiem i warzywami)

krok 3– wybór dodatków np: kurczak z karmelem i sezamem, wieprzowina słodko-kwaśna, wołowina w sosie z czarnej fasoli

krok 4– więcej dodatków; sajgonka jumbo (8PLN), mini sajgonki (7PLN/6szt), ziemniaki w pięciu smakach (9PLN)

chopstix krakow

Ok zamykamy temat galerii serenada i przechodzimy dalej, w październiku otwarto Resto Bar Tomasza 20.

Adres: Tomasza 20

Facebook: klik

Menu: Znajdziecie takie dania jak makarony, owoce morza, sałatki, pizze czy burgery. Przykładowo w karcie znajdują się takie pozycję jak: krem z buraków z chrzanem (10PLN), czy mule w białym winie (28PLN). Serwowane są lunche dnia, które możecie śledzić na bieżąco na fanpage’u. Dzisiaj do 12:00 mogliście zjeść śniadanie do kawy za 1PLN, a oprócz tego spróbować: krem z bakłażana (5PLN), polędwica wieprzowa w sosie demi glace z puree chrzanowym (14PLN) lub soczewica czerwona z warzywami (14PLN).  Co więcej są też rozpiski „tydzień na Tomasza 20” w których opisane są promocję obowiązujące w danym dniu, w tej chwili sytuacja wygląda tak:

poniedziałek– dwa koktajle w cenie jednego

wtorek– dwie pizze w cenie jednej

środa– do karafki frizzante druga gratis

czwartek– burger+piwo= 25PLN

piątek– do każdego dania kieliszek frizzante lub lemoniada gratis

tomasz 20 krakow

W październiku swoją wyczekiwaną premierę miał nowy, japoński koncept Ramen People, pomysłodawcami tego miejsca są założycielami znanego i lubianego w Krakowie Kanton dim sum house, więc sam ten fakt jest wystarczającą reklamą i gwarancją dobrego jedzonka. My oczywiście w wolnej chwili na pewno tam zaglądniemy.

Adres: Dajwór 19

Facebook: klik

Menu: Uwaga w lokalu jest tylko 8 miejsc siedzących, ale nie ma możliwości ich rezerwacji. W menu natomiast znajdziecie ramen w wersji mięsnej jak i wegańskiej. Na przykład Tonkotsu Ramen (32PLN), czyli długo gotowany bulion wołowy w skład którego wchodzą:

  • pieczone, marynowane plastry boczku,
  • memna-pikle z młodego marynowanego bambusa,
  • olej z palonego czosnku
  • dymka, por
  • jajko
  • makaron

Do wyboru są 3 stopnie ostrości, a także makaron- ramenowy cieńki lub gruby udon, oczywiście w menu nie zabrakło kiszonek i fermetacji na przykład Dajkon (6PLN), czyli marynowana biała rzepa w paście gochujang czy też ogórki w słodko ostrym sosie z czosnkiem (7PLN), jeśli chodzi o deser to na chwilę obecną jest tylko jedna opcja- pudding matcha (12PLN), czyli pudding z tapioki z japońską sproszkowaną zieloną herbatą matcha i mlekiem kokosowym.

ramen people

W listopadzie premierę miało Żywe Muzeum Obwarzanka i musicie przyznać, że brzmi to co najmniej intrygująco. Organizowane są pokazy (piątek, sobota i niedziela w godzinach 10:00, 14:00 i 16:00) podczas których można nie tyko dowiedzieć się wielu informacji na temat obwarzanków, ale też sprawdzić się w roli piekarza i zrobić swojego własnego obwarzanka. Przez cały tydzień można odwiedzić to miejsce i napić się kawy,a spróbować obwarzanka przygotowanego w piekarni Krakowianka.

Adres: Paderewskiego 4

Facebook: klik 

zywe muzeum obwarzanka

30 Października wystartowała Jadłodzielnia Foodsharing, jest to miejsce w którym możecie zostawić jedzenie, którego z różnych przyczyn nie jesteście w stanie zjeść. Codziennie w godzinach 10:00-22:00. Warunkiem koniecznym jest oczywiście to by było ono zdatne do zjedzenia. Podczas oddawania swojej porcji sami możecie się poczęstować tym co akurat jest dostępne dzięki foodsharingowi.

Adres: Długa 9 oraz Dolnych Młynów 10

Facebook: klik

foodsharing krakow

W listopadzie ruszył bar Żonglerka, w którym możecie spróbować różnego rodzaju herbat Sirocco na przykład wellness tea, czyli zielona herbata z mate (zielona herbata (60%), mate (25%), trawa cytrynowa, mirt cytrynowy, jagody goji), black chai (czarna herbata, imbir, cynamon, ziarna kardamonu, goździki, kardamon, czarny pieprz) przegryzając pyszne wypieki od Nad&Greg.

Adres: Syrokomli 20

Facebook: klik

zonglerka kraków

Kolejną nowością jest restauracja Chez Nicholas, czyli francuska kuchnia tworzona przez chińskiego chefa, brzmi zachęcająco (kuchnia chińska na rezerwację).

Adres: Lwowska 1

Facebook: klik 

Menu: Dość często się zmienia, dlatego warto sprawdzić fanpage, jeśli planujecie się wybrać do restauracji. Ceny niestety nie są podane ani na stronie www ani na facebook’u, ale w menu znajdują się takie pozycję jak kanapka cronque monsieur (z fr. chrupiący pan), risotto w paryskim stylu czy tarta jabłkowa tatin.

chez nicholas

Drugiego lokalu w Krakowie doczekała się kawiarnia Green Cafe Nero. Opinie, które słyszeliśmy o tym miejscu są pochlebne, wiec na pewno kiedyś zaglądniemy do jednego z ich lokali. Ps wnętrze prezentuje się super! Bardzo ciekawy koncept, wykorzystano na przykład lampy komunikacji kolejowej czy też stare tryby znalezione na targach staroci.

Adres: Szlak 77 (pierwszy lokal znajduję się w galerii krakowskiej)

Facebook: klik

Menu: W ofercie znajdują się herbaty, wyciskane świeżo soki no i oczywiście świeżo parzone kawy różnego rodzaju, a jeśli złapie Was ochota, żeby coś przekąsić to spokojnie znajdziecie coś dla siebie. Do wyboru macie na przykład zestaw: bagietka na zakwasie+sok (17PLN), sezonowe quiche (19PLN) i wiele innych pyszności.

green cafe nero krakow

Na podgórzy otwarto nowe Bistro GotuJemy,  w którym zjecie dania skomponowane ze składników pochodzących od lokalnych rolników z Targu Pietruszkowego. Miejsce to z zamiłowania do ekologii i sezonowej żywności.

Adres: Limanowskiego 16

Facebook: klik

Menu: Jak już wspomnieliśmy wyżej spodziewać możecie się ekologicznych, wysokiej jakości składników. Menu jest sezonowe, na chwilę obecną możecie spróbować:

przystawki (19-29PLN) na przykład tatar z koźliny eko (29PLN) śliwka sechlońska, żółtko, ogórek kiszony (sery kozie eko od Maćka Dybowskiego ze słupca);

sałatki (23-27PLN) jedna z dwóch do wyboru to sałatka zimowa (23PLN) mus z pieczonej marchewki, fasola jaś, jabłko;

zupy (10-13PLN) między innymi zupa rybna (12PLN) wędzony pstrąg, pomidory, zielona pietruszka (pstrąg od Marka Mostowika z Doliny Karpia w Zatorze);

dania główne (23-36PLN) w tym gorąca buła z baraniną (29PLN) biała kapusta, bundz wędzony, mus paprykowy (baranina od bacy Kazka Furczonia z Leśnicy);

ciasta (12-15PLN) torcik (15PLN)- trzeba zapytać obsługę o dostępność danego dnia;

lunch dzielnicowy podawany od wtorku do piątku w godzinach 12:00-15:00, o kompozycję dnia należy spytać obsługę.

My jesteśmy zauroczeni i już nie możemy się doczekać odwiedzin.

bistro gotujemy

Na tą chwilę to tyle miejsc, które udało nam się znaleźć, dajcie znać czy udało Wam się już któreś odwiedzić 🙂

*uwaga zdjęcia do tego postu wyjątkowo nie są naszego autorstwa, pochodzą one z fanpage’ów restauracji !