Kuk na Barce- nowe, cykliczne gastrowydarzenie

Kuk na Barce to nowe, cykliczne wydarzenie w którym już od jutra (13.01.2018r) będziecie mogli brać udział.

kuk na barce
Zacznijmy od początku, czyli o co w ogóle chodzi? Tytułowy Kuk to kucharz okrętowy, który co kilka tygodni będzie specjalnie dla Was gotował na Barce, za każdym razem będzie to inna kuchnia z najróżniejszych zakątków świata, a już w najbliższy weekend (13/14.01 w godzinach 12-19) wcieli się w jego rolę Sumona Noor- która jest urocza, mega sympatyczna, ale co najważniejsze świetnie gotuje. Przybliży Wam prawdziwe smaki bengalskie- udało nam się spróbować przedpremierowo jej dań i jest naprawdę bardzo, bardzo smacznie. Pierwsza edycja Kuk’u nosi nazwę BanglaDish KLIK i gorąco Was zachęcamy do wzięcia w niej udziału, bo zdecydowanie warto! Ciężko zwłaszcza w Krakowie o taką możliwość spróbowania tradycyjnych, oryginalnych dań Bangladeszu czy napicia się prawdziwego Mango Lessi. Trzeba korzystać! W menu czekają na Was same pyszności, co więcej możecie je zjeść w niesamowitym otoczeniu, na XIX wiecznej barce, czego chcieć więcej? Zresztą… sami zobaczcie 🙂

Barka Kraków

barka kraków

klimatyczne wnętrze Barki, na pewno przypadnie Wam do gustu. 

Sumona Noor

Kuk, czyli Sumona Noor- wychowała się w stolicy Bangladeszu, mieszka wraz z rodziną od ponad 3 lat w Krakowie, a jej pasję i talent do gotowania czuć we wszystkich daniach.

 

Pośród dostępnych dań nie brakuje propozycji dla smakoszy kuchni roślinnej jak i fanów mięsnych potraw.

ryż pulao

Każde z dań serwowane jest z ryżem Pulao

mango lassi tradycyjne

Mango Lassi z sekretnego przepisu Sumony (smak podbijany jest np czarną solą)- tak dobrego jeszcze nie piliśmy- 12PLN, będzie też dostępna opcja wegańska Rose Lassi na mleku kokosowym- 12PLN

cieciorkacieciorka

Genialna cieciorka Chotpoti, podawana z bengalskim sosem tamaryndowym i plackami puchka- 21PLN (danie wegańskie)

dania bengalskie

Po lewej niesamowicie aromatyczne curry z wołowiną w 7 przyprawach (26PLN), a po prawej chicken roast, czyli pieczone kurczę z maślanym sosem z orzechami nerkowca (24PLN) *na zdjęciu wielkość dań jest degustacyjna.

Podsumowując, trzeba tam iść i trzeba to zjeść 🙂 

Ps: podczas tego weekendu nie zabraknie też dodatkowych atrakcji o których przeczytacie na fanpage’u wydarzenia.

Ocena:
Podsumowanie: Kuchnia Bengalska w genialnym wydaniu
Adres: Barka- podgórska 16, Kraków mapa, Facebook
Apetyt na kolejny raz: zdecydowanie jest
Stosunek ceny do jakości: Warto
Średni koszt dla dwóch osób: 65PLN