Pizzatopia, czyli pizza w mniej niz 3 min

Pizza, tuż obok dorodnego kebsa, uchodzi już za nasze danie narodowe. Co chwilę otwierają się „nowe” pizzerie, aż do przesytu. A czemu „” – bo niby nowo otwarte, a wciąż w większości przypadków powielają te same utarte schematy – taka pizza pizzowata. Często też duplikują stare rozwiązania, które potrafią zwyczajnie człowieka wkurzyć, bo przyznajcie się, ile razy zdarzyło się Wam być w takich sytuacjach:

1. Wchodzicie do pizzeri, wygłodniali i napaleni na jedzenie jak biedny student odwiedzający rodzinny dom, otacza Was niesamowity aromat, już pełen ślinotok, już myślicie tylko o tym jak zaraz cieplutka, pyszna pizza wleci Wam na stolik, a tu boom.. pół godziny czekania i wkurw*ania, aż się wszystkiego odechciewa, nawet jedzenia.
2.Idziecie ze znajomymi na pizzę i się zaczyna.. niekończące przechodzenie od jednej pozycji do drugiej (a to przecież nie kamasutra, żeby sprawiało przyjemność), bo to temu nie smakuje, a ten nie lubi oliwek, a tamten znowu pieczarek, negocjacje z kelnerem co na co można wymienić itd, never ending story.
3.To, że alkohol sponsoruje kaca, to normalny objaw, ale to, że po zjedzeniu „polisz pizzy” stajecie się nierozłącznymi przyjaciółmi z butelką wody, czujecie się senni, a w żołądku powstaje Wam garownia… to już chyba nie jest dobrym znakiem.

Jeśli Wam tak jak i nam, skończyła się cierpliwości i chcecie w końcu, zjeść zajebistą pizze upieczoną w <3 min, dokładnie taką jak Wam się podoba, z takimi składnikami jak lubicie i czuć się po wszystkim lekko, to jest jedno takie miejsce na gastro mapie Krakowa w którym zaznacie pizzowego komfortu i spokoju – Pizzatopia.

Utopijna pizzeria to koncept, który ma na celu wyeliminowanie błędów tradycyjnych pizzerii, wad, które zjadaczy pizzy przyprawiają o niestrawność. Pozwala on wcielić się Wam w rolę chefów kuchni, którzy na bieżąco komponują swoją pizze, możecie wziąć tyle składników, ile chcecie, a jej cena pozostaje niezmienna – 24 PLN.

No to zaczynamy, a właściwie to Wy zaczynacie od wyboru ciasta, na które macie ochotę klasyczne/pełnoziarniste, ale nie jest to zwykłe ciasto. Leżakuje ono przez 48h, by było jak najlżejsze i delikatne, serio robi robotę (jedyna pizza z której zjadam ranty). Ok baza już jest, teraz pora na dobry sosik: pelati, pelati chilli, czosnek, czosnek pesto – jaki tylko chcecie. Czym by była pizza bez zacnego sera? Dostępny dla Was jest mozzarella, vegan mozzarella, pleśniowy, 3 sery, ricotta, gouda wędzony, grecki. O zadowolenie fanów mięsnych dodatków też zadbano: kurczak, rostbef, chorizo, salami, szynka gotowana, boczek wędzony. Zdrowo musi być, więc o warzywach nie zapominajcie i wybierzcie co nieco spośród dostępnych możliwości: burak, pomidor, cebula czerwona, brokuły, papryka, oliwki czarne, cukinia, pieczarki, bakłażan, ziemniaki, kukurydza, szpinak, jalapenos. Już sama końcóweczka, Wasza pizza po mniej niż 3 minutach wyjeżdża ze specjalnego pieca. Pora wybrać wykończenie, przygotowywane przez Pizzatopię: sos cebulowy, sos jogurtowy, sos śliwkowy bbq, sos bbq pikantny, sos balsamiczny truflowy, oliwa klasyczna, oliwa koperkowa, oliwa bazyliowa, oliwa czosnkowa, oliwa chilli, oliwa rozmarynowa oraz świeża rukola czy szpinak.


Cały proces komponowania pizzy mega cieszy

Sponsor ślinotoku – wymarzona pizza w mniej niż 3 min

Jeśli pizza wydaje się Wam mniejsza, to jest to tylko złudzenie spowodowane tym, że nie jest ona rozciągana i wałkowana, jak to zazwyczaj bywa, ale przygotowana została ze standardowej porcji 250g ciasta. Wystarczy, żeby porządnie nasycić wygłodniałego pizzojada.

W Pizzatopii zadbali też o fajny wybór napojów. Kraftowe piwka PILS, APA, WIT i niszowe softy o niepowtarzalnym smaku i w świetnej cenie 6 PLN za 0,5l!

I gotowe, teraz wystarczy wybrać dogodny dla Was stolik, do wyboru macie miejsce w lokalu, przyjemne, nowoczesne wnętrze z ciekawymi akcentami jak np. fotografia załogi stojącej na dachu kamienicy Pizzatopii lub ogródek, który dzięki temu, że jest osłonięty i ogrzewany (świetny, przytulny klimacik) jest do dyspozycji dla Was przez cały rok, nawet zimą. Oczywiście istnieje jeszcze opcja zabrania pizzy na wynos w poręcznych opakowaniach.

Sami widzicie – zacny klimacik

A jeśli cierpicie akurat na deficyt kreatywności to możecie zdecydować się na jedną z gotowych opcji np. Nastka i Tymek (oryginalnie Margherita) ciasto klasyczne 48h, sos pelati, mozzarella, oliwa bazyliowa (20 PLN) – nazwa to uroczy ukłon w stronę dzieciaczków właściciela, bo to między innymi, dzięki nim możemy pałaszować tak dobrą pizze w Krakowie.

Jeśli akurat jakimś cudem nie macie smaka na pizzę, to czekają na Was bardzo dobre sałatki w czterech wariantach – każdy 22 PLN

W menu nie uświadczycie bardzo dużego wyboru słodkości, chociaż dostępne ciasteczka są genialne, to tuż za ścianą jest miejsce z jednymi z najlepszych babeczek w Krakowie – Cupcake Corner Bakery. My jesteśmy stałymi bywalcami.


Naprawdę dobre ciasteczka.

Przełamanie utartych schematów nie jest rzeczą prostą, ale przy odpowiednim podejściu i determinacji można osiągnąć świetny efekt, takim właśnie efektem jest Pizzatopia. My jesteśmy jak najbardziej na TAK!

W ramach przypomnienia – na naszych profilach społecznościowych (instagram i facebook) trwa obecnie konkurs, w którym możecie zgarnąć łącznie aż 5 podwójnych voucherów na darmową pizzę w Pizzatopia – żal nie spróbować, przyjmujemy zgłoszenia do 23.01.2018 r.

linki – facebook KLIK, instagram KLIK


Post powstał dzięki pysznej współpracy z Pizzatopia.