Szybki przepis na wegetariańskie bataty

Jeśli chcecie przepis na coś naprawdę pysznego, łatwego do przygotowania, w miarę szybkiego, a do tego wegetariańskiego to proszę bardzo- oto odpowiedź na Wasze potrzeby 🙂

Bataty pieczone z greckim serem halloumi, sałatką z awokado, granatem i figą.

Na 3 os. potrzebujecie:

  • 3 średniej wielkości bataty
  • 220 g serka halloumi (do kupienia w Lidlu)
  • 1 granat
  • 1 twarde awokado
  • 1 figa
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa
  • Kolendra

Sposób przygotowania:

1.Piekarnik nagrzać do 180 stopni na termoobieg albo grzanie góra/dół.

2.Bataty umyć, przekroić na pół. Rozłożyć na blachę skórą do dołu, a wierzch posmarować olejem, następnie posypać solą i pieprzem.

3.Bataty włożyć do piekarnika na około 25 min.

4.Twarde awokado pokroić w bardzo drobną kostkę lub zmiksować w malakserze, dodać oliwę, sól i sok z cytryny. Opcjonalnie dodać selera naciowego oraz bardzo drobno pokrojone chilli. Jeśli awokado jest miękkie zrobić guacamole (tak samo tylko rozgnieść awokado np. widelcem).

5.Ser halloumi pokroić w plastry, jeśli bataty zmiękły położyć go na nich i zapiec przez około 4min (zmieniając grzanie na górną grzałke).

6.Z granata “wystukać” pestki, figę pokroić na 6 cząstek. Bataty wyjąć z piekarnika, położyć na wierzch sałatkę z awokado, posypać granatem, ułożyć figę i posypać posiekaną kolendrą.

Teraz możecie się zajadać, smacznego!