Uczta JackAndBurger w hotelu Sheraton

Do burgerów dostępnych w Krakowskich restauracjach nigdy nie mieliśmy większego farta. Są one zazwyczaj byle jakie, mdłe i mamy wrażenie, że kompletnie bez pomysłu, a przecież jest tyle smakowitych możliwości… Oczywiście zdarzają się wyjątki od tej reguły.

Jedną z okazji, żeby zjeść porządnego i smacznego burgera w restauracji jest trwający obecnie w Sheratonie festiwal #JackAndBurger (dokładnie w restauracji Someplace else). Cała koncepcja tego gastro wydarzenia opiera się na food pairingu, czyli sztuce łączenia i dobierania do siebie smaków. W tym przypadku jak już się pewnie domyślacie jest to zestawienie burger+whisky, kto niby odmówi czemuś takiemu?! My na pewno nie.

Chef zadbał, żeby każdy znalazł dla siebie odpowiedniego burgera lub burgery (czemu macie sobie żałować!) i tym sposobem do wyboru jest aż 7 różnych wersji. Jest to prawdziwy gastro tour po burgerowym światku. Znajdziecie tam bardziej klasyczne propozycję, które bazują na genialnej wołowinie, ale nie zapomniano też o osobach, które mięsa lub glutenu nie lubią.  Do każdej z pozycji oczywiście zostało dobrane odpowiednie whisky. Spróbowaliśmy każdej z opcji (tak, nawet nam nie było łatwo zmieścić takie ilości jedzenia, ale czego dla Was się nie robi 😉 ) i chociaż ciężko było wyłonić naszych faworytów to oto oni (kolejność przypadkowa) – boom:

HIGHLANDER wołowina sezonowana 42PLN (225g), GENTELMAN JACK 4CL/30PLN

burger z sezonowaną polską wołowiną w bułce z boczkiem wędzonym, cebulą dymką, pomidorem, sałatą, oscypkiem i sosem tatarskim

SCANDINAVIAN STYLE jagnięcina 34PLN (225g), GENTELMAN JACK 4CL/30PLN

burger jagnięcy w bułce bajgiel, z sałatką szwedzką, serem Jarlsberg, jajkiem sadzonym i ziołowym sosem musztardowym z koperkiem

ROMANO wołowina angus 38PLN (225g), JACK DANIEL’S OLD N.7 4CL/25PLN

burger z wołowiną angus w bułce z pesto z suszonych pomidorów, ziołami, rukolą, serem Grana Padano, pieczoną papryką, sosem piklowym i cebulą z octem balsamicznym.

Jeśli powyższe opcje Was nie przekonały, to może któraś z poniższych to zrobi, bo do wyboru macie jeszcze:

  • FISH’N’CHIPS dorsz 39PLN (225g), JACK DANIEL’S OLD N.7 4CL/25PLN -> klasyczne wydanie fish’n’chips z polędwicą z dorsza w bułce maślanej z sosem tatarskim i domowymi frytkami 
  • BALKAN GREEN HILLS wołowina 39PLN (225g), GENTELMAN JACK 4CL/30PLN -> podwójne mięso wołowe z warzywami i zielonymi sałatami, jogurtowym sosem z miętą, podane bez bułki 
  • BE FIT WITH AQUAFABA tofu 32PLN (100g), JACK DANIEL’S TENNESSEE HONEY 4CL/25PLN -> vege burger z marynowanym tofu w bułce bezglutenowej z musem z suszonych pomidorów, cieciorką i wegańskim majonezem aquafaba 
  • BAO krewetki lub kaczka 36PLN (6szt/150g), JACK DANIEL’S TENNESSEE FIRE 4CL/25PLN -> burger z krewetkami lub z kaczką w pszennej bułce parowej z imbirem, pikantną kapustą kimchi i japońskim majonezem z mango

Nie zabrakło też opcji dobrania bardzo smacznych dodatków:

  • frytki ze słodkich ziemniaków 14PLN
  • domowe frytki z ziemniaka/ frytki z warzyw korzeniowych/ chipsy z buraka z solą morską/ krążki cebulowe 8PLN


A Wy już macie swoich faworytów?


Hotelowi Sheraton Kraków bardzo dziękujemy za zaproszenie na degustację #JackAndBurger do restauracji Someplace else

*ocena: więcej marchewek- z racji, że to była degustacja nie wręczamy marchewek
Ocena: więcej marchewek
Podsumowanie: Dobrych burgerów nigdy dość!
Adres: Kraków, Powiśle 7 (restauracja Someplace else) mapa, Facebook
Apetyt na kolejny raz: Jest!
Stosunek ceny do jakości: Uważamy, że jest oki
Średni koszt dla dwóch osób: 95PLN