Fine dining w krakowie, czyli kolacja w restauracji Art

Są miejsca, w których szefowie kuchni/kucharze i cały staff restauracji to artyści odpowiadający za to, że nasz wieczór pod wieloma względami, nie tylko kulinarnymi będzie wspaniały, wyjątkowy i na długo zapadnie w pamięci. Jednym z takich miejsc w Krakowie, które pozwoli Wam tego doświadczyć na własnej skórze i podniebieniu jest restauracja ART mieszcząca się tuż obok Wawelu.

Gdybyśmy mieli opisać w dwóch słowach tę restaurację zdecydowanie były by to:

  • sztuka *nazwa restauracji całkowicie trafiona w punkt
  • doznania *wielowymiarowe od estetycznych przez kulinarne

Co więcej musimy się Wam przyznać, że próbując ich menu degustacyjnego (o nim za chwile) odzywają się w nas „mali patrioci” 😉 . Naprawdę z dumą obserwowaliśmy i delektowaliśmy się naszą POLSKĄ kuchnią, w tak niezwykle eleganckim i smacznym wydaniu. Warto dodać, że menu w Art (za które odpowiada mega uzdolniony Chef Michał Cienki) jest sezonowe, a produkty są dostarczane od lokalnych producentów. Zadbano też o smakoszy alkoholi, dzięki między innymi kolekcji win z całego świata uważnie wyselekcjonowanych przez ich sommelierów.

Ze względu na elegancką otoczkę i to, że jest to restauracja podająca fine dining mogłoby się wydawać, że to jedno z tych ą ę miejsc emanującym snobizmem, w których człowiek nie wie pod jakim kątem odłożyć widelec, aby nikogo nie obrazić.. a tak wcale nie jest! Atmosfera jest bardzo przyjemna i przytulna, a elegancją nie jest nachalna. Na pewno będziecie się bardzo pozytywnie i po prostu komfortowo czuć w tym miejscu, bez obaw o nadmierne nadęcie.

Jeśli wybieracie się do Art’a, będziecie mieć do wyboru kilka opcji

→  standardowe menu à la carte dostępne codziennie od 13 klik

→ pięciodaniowy lunch (na pewno wkrótce na niego wpadniemy) dostępne codziennie w godzinach 13-16; cena 69PLN

→ menu degustacyjne siedmiodaniowe podawane codziennie w godzinach 18-21; cena 239PLN

→ menu degustacyjne dziewięciodaniowe serwowane codziennie w godzinach 18-21; cena 289PLN 

Przejdźmy do tego co z obecnego menu udało nam się spróbować:

amuse bouche chleb oraz masło robione na miejscu

Wszystkim danią towarzyszył idealnie dobrany alkohol

Albumina/ blin gryczany / konfitura z żurawiny / miód gryczany

Pierogi z wędzonym węgorzem/ szyjki rakowe / żurek / olej rydzowy

Barszcz biały/ pierogi ruskie / smażona kwaśna śmietana

Polędwica z jelenia/ grzyby leśne / chips gryczany / bigos z jarmużem

Lody z natki pietruszki/ krem z korzenia pietruszki / karmelizowany słonecznik

Krem z trawą żubrową/ pieczone jabłko /faworek / żel z octu jabłkowego

Ps: musimy się Wam przyznać, że trafiła nam się genialna obsługa, do tego stopnia, że kelnera, który nas obsługiwał najchętniej zabralibyśmy do domu i postawili obok telewizora, żeby czytał nam zamiast Czubówny 😀 – co za głos!

Bardzo klimatyczne wnętrze

Za zaproszenie na kolację degustacyjną serdecznie dziękujemy Restauracji Art oraz Have a bite kraków!

*ocena więcej marchewek, ponieważ była to degustacja.

 

 

 

Ocena: więcej marchewek
Podsumowanie: Niesamowite doświadczenie pod wieloma względami
Adres: Kanonicza 15, Kraków mapa, Facebook
Apetyt na kolejny raz: Zaglądniemy na pewno
Stosunek ceny do jakości: Odpowiednia cena za wysoką jakość
Średni koszt dla dwóch osób: 320PLN