Szybki przepis na domowy chleb z chrupiącą skórką

Na wstępie pasuje nam zaznaczyć, że chleb pomału zaczyna cierpieć na „efekt sałatki jarzynowej” – niby przepisy podobne, ale każdy ma swój sprawdzony i każdemu wychodzi inaczej. I nie mamy zamiaru z nikim wdawać się w dyskusję pod tytułem – ale to powinno być tak, a nie tak. My dzisiaj przychodzimy z naszym, szybkim i łatwym sposobem na chlebek… Zróbcie go! Zasponsorujcie sobie ten niesamowity aromat w całym domu, podkręćcie swoje apetyty i chrup..chrupcie tę skórkę. Domowy chleb daje niesamowity komfort, nie musicie się już przejmować dodatkami, tak naprawdę do szczęścia wystarczy Wam dobrej jakości masło. My do już turbo szczęścia lubimy dodać jeszcze odrobinę miodu.

Ten przepis jest wersją dla tych zagonionych. Dla tych, którzy chcą liczyć na pyszne efekty, ale nie chce im się bawić z zakwasem przez tydzień.

Składniki:

  • 30dag mąki pełnoziarnistej do wypieku chleba
  • 30dag mąki pełnoziarnistej 3 zboża
  • 30dag mąki pszennej
  • ¾ kostki drożdży
  • ½ torebki zakwasu w proszku np dr Oetkera
  • Ok 130ml mleka 3,2%
  • 3 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • 250ml ciepłej wody
  • pół szklanki pestek słonecznika (opcjonalnie, my lubimy) 
  • pół szklanki pestek dyni (opcjonalnie, my lubimy) 
  • 2 łyżki oleju/oliwy

Przygotowanie:

  1. Pestki słonecznika i dyni namoczyć w wodzie przez ok 30 min.
  2. Wszystkie mąki wymieszać razem z solą i dodatkami ( w naszym przypadku pestkami, ale Wy możecie dodać co tylko lubicie).
  3. Lekko podgrzać mleko (do nie więcej niż 40 stopni).
  4. Drożdże rozrobić z mlekiem, cukrem i zakwasem i odstawić w ciepłym miejscu- można okryć np folią – zaczyn.
  5. Kiedy drożdże podwoją swoją objętość stopniowo łączymy je z mąką i dolewamy oleju/oliwy delikatnie mieszając i dodając letnią wodę.
  6. Ciasto wyrabiamy (na desce posypanej lekko mąką) i formujemy. Można zrobić lekkie nacięcia na górze.
  7. Ciasto zostawiamy w cieple do wyrośnięcia (mniej więcej 2x). Można delikatnie okryć go ściereczką. Uważać żeby  nie przerosło ! (Ok. 1h)
  8. Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni i wkładamy do niego miseczkę/pojemnik z wodą.
  9. Wkładamy chleb do piekarnika i pieczemy przez ok 30/40 min do zrumienienia skórki.

No i już, po wszystkim ;). Teraz trochę cierpliwości, aż minimalnie przestygnie- smacznego!